Unele texte sunt pamflete şi trebuiesc tratate ca atare. Orice asemănare cu oameni sau animale reale se pedepseşte conform legii...

vineri, 12 februarie 2010

Raspuns pentru un ecologist spammer

In ultimul timp primesc pe adresa de serviciu tot felul de mailuri "verzi" care ma indeamna ba sa ma duc sa vad stampila pe ou, ba sa salvez padurile, ba sa plantez un copac si alte astfel de mizerii care, intre noi fie vorba nu prea o ajuta pe mama Gaia.
Nici unul dintre ele nu ma misca, si asta e, puteti sa spuneti ca sunt o persoana rea (sunt fan Lex Luthor) si consider miscarea eco la fel de utila ca un ceai diuretic dat cuiva care are o pofta sanatoasa sa stea pe WC. Totusi, in nepasarea mea, ceva a reusit sa ma miste: mesajul unui baiat care, pare-se este student la o facultate de geologie sau ceva. Oricum stiu care are o aplecare catre pietre.
Baiatul, pe numele lui, Claudiu M%*t a trimis un soi de scrisoare deschisa catre majoritatea redactiilor din Romania, in care cerea ca jurnalistii sa faca reportaje pe tema speciilor disparute. Fiind, dupa cum am spus, profund miscat de demersul lui, o sa va citez si apoi o sa va comentez din aceasta scrisoare... sa fie asa ca o lectie de comentarii despre mediu (dar in stilul meu):
 
"Va propun sa faceti un reportaj sau o campanie despre speciile de cale de disparitie de la noi.In marsul nostru spre bunastare am uitat complet de biodiversitate,de specii,de ecosisteme si de sanatatea lor.As fii mandru si multumit daca ati face ceva in sensul acesta.De ex din Carpatii nostri au disparut in ultimii zeci de ani specii cu care nu ne vom mai intalni.E vorba despre vulturul plesuv si vulturul barbos,dar si zaganul,niste rapitoare mari,sanogene,exceptional de interesante si pe care le vom vedea numai in carti din pacate.Sa nu mai zic de zambru,de bour,de capra neagra,de ras,de dropie.Puteti sa va indreptati atentia si asupra speciilor de plante,cu mare importanta biologica,afectate de poluare,de turism excesiv,de lipsa de educatie.In Romania nu stiu daca exista programe de protectie a unor astfel de specii periclitate.Ori probabil ca orice lucru de valoare de la noi nu ne intereseaza.Va rog sa tratati orice aspect puteti:specii de plante,de animale,de amfibieni."

Bunnn, deci eu ar trebui acum sa ma sensibilizez acum si sa ma duc sa caut animale pe cale de disparitie si sa le inghesui dreaq intre doua autovehicule si doua dezbateri economice in revista la care scriu, nu?? Ce naibii amfibieni, anfibii, roate, picioare, tot aia e. Din Carpati au disparut multe specii, e adevarat, dar cel mai mult pe mine ma ingrijoreaza ca a disparut specia turistului simtit, care arunca toata mizeria la cel mai apropiat cos de gunoi. Nu nu as face reportaje despre vulturi barbosi sau plesuvi, nu am vazut in realitate asa ceva, dar sunt convins ca daca mergem mai departe in sensul asta eco vom scrie in curand si de carasi plesuvi sau barbosi, dupa caz.
Ai ghicit Claudiu, eu nu vreau sa fii multumit si nici mandru si nu vreau sa scriu de bouri, m-am saturat de ei in fiecare zi.

"Restrangerea habitatelor,poluarea,turismul,defrisarile si constructiile din muntii nostri au un pret mare pt noi toti.E trist si inuman!Eu sunt student anul 3 la Universitatea Bucuresti,la Geografia Mediului.Am vazut ca in alte tari,pana si in Slovenia sau Croatia sunt multe astfel de actiuni,iar oamenii sunt constienti de importanta salvarii speciilor pe cale de disparitie.Trebuie sa stim si de ce ne inconjoara,nu numai de ce mall nou s-a mai deschis.Va garantez ca ar fii un subiect bun,frumos,si pt copii,si pt oameni mari.Si poate se vor uita si fundatii,oameni de stiinta si se vor trezi din amorteala si vor face niste treaba.Pt ca nu cred ca fac nimic,nu se vede,nu sunt sprijiniti;haideti sa le dam vizibilitate.Sa impulsionam putin acest domeniu.Destul traim intr-o tara mai saraca;daca ne pierdem si biodiversitatea nu ne mai ramane nimic.Ne vom lauda cu paduri goale."

Sa fie biodiversitate zic si eu, dar zic ca daca maine scriu despre ea sunt convins ca niciunu' dintre cititori nu se va duce sa planteze un copac, din contra ar zice ca am luat-o razna rau de tot si il vor citi pe altul, in Romania exista organizatii de mediu, care sug o groaza de bani frumosi in schimbul carora nu fac aproape nimic, in afara faptului ca o ard cool, ecologist si incearca sub culoarea verde sa isi ascunda faptul ca de fapt sunt asociali si pe alocuri frustrati.
Tin sa cred ca nu ne vom lauda in viitor cu paduri goale, ca pana atunci le vor taia pe toate cei de la UDMR.


"Nu uitati:specii pe cale de disparitie.Pe zi ce trece suntem tot mai singuri,si nu stiu daca vom trai clipa cand vom ajunge singuri pe Terra.Ora de ora ne parasesc vietuitoare cu care impartim acest pamant,si care nu ne mai ajunge.Suntem lacomi.Iar animalele nu pot riposta.Ele se retrag incet,in liniste si suferinta si parasesc tabloul biologic al vietii.Asa cum noi avem nevoie de ele,acum in al 12-lea ceas si ele au nevoie de noi.Pt aceasta dramatica extinctie suntem vinovati doar noi.Astept sa vad ce faceti.Multumesc!"

Nu, nu uit, ca orice tanar idealist esti cam bou, si daca simti ca vom fi singuri ai disperata nevoie de o pasare, dar nu in sensul ornitologic al cuvantului. Dar partial sunt de acord cu tine, animalele au nevoie de noi, de aceea m-am hotarat sa adaug cat mai multi ecologisti pe Facebook. Poti sa astepti multi si bine, mai ales ca am vazut si cateva adrese de tabloide carora le-ai trimis mesajul si, sincer nu cred ca ei vor schimba pe Bianca lui Bote pe capra neagra sau vor da tzatzele de pe prima pagina pe flori de colt.
Iti urez mai departe multa bafta in universul tau verde si iti doresc mult succes in cariera ta de viitor constructor de Arca... Camasi de forta exista pe toate numerele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bobbi - Shoarecele de blog