Unele texte sunt pamflete şi trebuiesc tratate ca atare. Orice asemănare cu oameni sau animale reale se pedepseşte conform legii...

joi, 24 iunie 2010

Trecutul se intoarce... mereu

DIRECTIUNEA GENERALA A SECURITATII POPORULUI


- CABINET -

Anulat in 1955

Extras din ordinul nr. 100

Cabinet din 03.IV.1950
CATRE
VIII
Dusmanul de clasa din tara noastra, fabricantii si mosierii expropriati, bancherii si marii negustori, elemente deblocate si epurate din aparatul de stat si chiaburii, slugi ale imperialismului cauta prin fel de fel de mijloace, ca: svonuri alarmiste, injurii, manifestari rasiale si sovine, instigari, misticism religios mergind pina la acte de teroare, sabotaj, diversiune, sa creeze agitatie, sa alarmeze populatia, sa indemne la nesupunere, sa impiedice construirea socialismului.
Pentru a asigura desfasurarea muncii poporului nostru, pentru a impiedica dusmanul de clasa sa-si duca activitatea de subminare a construirii socialismului, in urma H.C.M. din 13.I.1950, Prezidiul Marii Adunari Nationale din R.P.R. a emis Decretul nr. 6 din 14.I.1950, pentru infiintarea unitatilor de munca.
In dezvoltarea art. 1 din Decret, precizam care vor fi categoriile de cetateni ce vor intra in obiectivele securitatii cu propuneri de a fi trimisi unitatilor de munca.
1) Toti cei care lanseaza sau raspindesc svonuri alarmiste tendentioase, dusmanoase, asculta si difuzeaza propaganda desantata a posturilor de radio imperialiste.
2) Toti cei care aduc injurii P.R.M., conducatorilor sai, Guvernului, Uniunii Sovietice si conducatorilor sai si tarilor de democratie populara.
3) Toti acei cetateni romani care intretin legaturi de prietenie cu legatiile imperialiste, care au frecventat sau frecventeaza bibliotecile, concertele si in general manifestarile propagandistice ale legatiilor imperialiste precum si toti cei care sint in relatii cu familiile functionarilor ambasadelor imperialiste.
4) Toti cei ce atita la manifestari rasiale si sovine.
5) Instigatorii la nesupunere sau neexecutare - cei ce duc actiuni dusmanoase, atit la sat, cit si la oras - in contra masurilor guvernului, in special cu privire la:
- colectivizari, colectari, planuri de cultura, comasari etc. sau
- elemente cu un trecut reactionar cunoscut, sau fostii exploatatori care ocupa inca in productie posturi de raspundere si care dovedesc continuu, prin atitudinea lor, delasare grava, nejustificata prin incapacitatea lor profesionala - atitudine care atrage dupa sine defectiuni vizibile sau frinarea productiei.
6) Toti acei care sub masca religioasa fac prozelitism (diferite religii sau secte), adica speculeaza sentimentele religioase ale cetatenilor pentru a-i determina la atitudini ostile, dusmanoase regimului (minuni, prelegeri cu dedesubturi dusmanoase, sovine etc.).
7) Acei ce prin corespondenta interna sau internationala iau atitudine dusmanoasa, transmit stiri tendentioase, alarmiste, dusmanoase, reactionare, instiga.
In unitati de munca se trimiteau acele elemente care comiteau anumite acte dusmanoase, iar activitatea lor nu se incadra in textele de lege.
Modul de lucru
- Dir. regionale au facut propuneri Directiei generale a securitatii poporului pentru arestarea si trimiterea in unitati de munca a celor ce se incadreaza in prevederile prezentei circulari.
Termen de incadrare in unitati de munca era de 6 luni pina la 2 ani. Retinerea se facea dupa emiterea deciziei de internare in unitatile de munca.

Semneaza

SS/Pintilie


Se intampla pe vremea lui Dej, se intampla si acum

4 comentarii:

  1. For most recent information you have to pay a visit world wide
    web and on the web I found this website as a best website for latest updates.


    Here is my blog ... garage rubber flooring

    RăspundețiȘtergere
  2. I will immediately grasp
    your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
    Do you have any?
    Please allow me know so that I may subscribe.
    Thanks.

    Here is my blog post :: smile bright teeth whitening

    RăspundețiȘtergere
  3. You have made some decent points there. I looked on the internet for additional information
    about the issue and found most individuals
    will go along with your views on this site.

    Here is my blog post: criminal record []

    RăspundețiȘtergere
  4. It is the best time to make a few plans for the long run and
    it's time to be happy. I've read this publish and
    if I may I desire to counsel you some attention-grabbing things or tips.

    Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.

    I wish to learn even
    more things about it!

    Feel free to visit my homepage - date online

    RăspundețiȘtergere

Bobbi - Shoarecele de blog