Din partea taberei portocalii a venit o noua initiativa suspecta, aceea conform careia, toti jurnalistii sa isi depuna declaratii de interese si sa fie controlati de Agentia Nationala de Integritate. Senatorul "spammer" Urban, "creierul" acestei initiative uita ca jurnalistii nu sunt platiti din banii publici si nu au acelasi statut ca demnitarii sau functionarii publici.
Senatorul PDL Iulian Urban a depus, la Comisia juridica, un amendament la Legea de functionare a ANI conform caruia toti jurnalistii vor trebui sa depuna declaratii de interese. Urban considera ca demersul sau reprezinta asigurarea unei "transparentizari" a presei.
"Nu vad o explicatie pentru care jurnalistii, formatorii de opinie, cei care se manifesta in spatiul public nu ar fi dispusi, daca tot vorbim despre transparentizarea activitatii jurnalistice din Romania, sa depuna declaratii de interese. Nu se pune problema de declaratii de avere, caci sunt platiti din bani privati. (...) Declaratiile de interese, atat timp cat am avut o gramada de suspiciuni, mai ales in ultima perioada, in care campania electorala a scos la iveala tot felul de ciudatenii, tot felul de oameni care sunt in consilii de administratii, pe la firme, care au tot felul de interese, care sustin o grupare dintr-un partid impotriva alteia, care sustin un partid impotriva altuia. Haideti sa mergem toti cu o forma de transparenta, pentru ca o declaratie de interese nu face rau nimanui", a declarat, marti, Iulian Urban, citat de Mediafax.
Iulian Urban a precizat ca amendamentul se refera doar la jurnalisti, deoarece "nu toata lumea care scrie pe un blog intra in categoria jurnalistilor".
"Daca amendamentul va trece, s-ar putea sa asistam la o primenire a jurnalismului romanesc", a mai spus Urban.
Desi demersul poate fi considerat cu usurinta ca fiind unul foarte "pueril" de genul: "Ba pe a matii!", multi dintre jurnalistii cu state vechi in presa gen: CTP, Cristoiu (care nu ma mira) si altii s-au declarat de acord sa fie controlati de ANI (o institutie care in fapt nu inseamna nimic).
Cel mai pertinent punct de vedere a apartinut insa Renatei Weber, care a precizat pe contul sau de Facebook: "Inteleg disperarea partidului de guvernamant si a presedintelui Basescu fata de imposibilitatea de a pune botnita presei prin folosirea instrumentelor de forta si puternic politizate a ceea ce a fost candva statul de drept din Romania - DNA, ANI - dar ar trebui totusi sa inteleaga ca regimul care se cheama "democratie" are neajunsurile lui si fata de tendintele autoritariste: nu merge sa aplici jurnalistilor ce aplici demnitarilor.
A facut-o cu succes Ceausescu atunci cand a asimilat avocatii demnitarilor. Dar parca nu mai e seful statului roman de vreo 20 de ani. Au mai fost incercari in timpul primelor mandate ale lui Iliescu, dar nici macar atunci nu au fost materializate. Asa ca sfatuiesc PDL si presedintele sau sa se uite pe calendar!"
miercuri, 3 februarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu